"Η δημιουργικότητά μου είναι αστείρευτη –και την αφήνω να με οδηγεί σε καινούριους κάθε φορά δρόμους. Κάποια θέματα έχουν γίνει εμμονές με το πέρασμα των χρόνων και 

εξακολουθούν να με εμπνέουν ξανά και ξανά, αν και το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό κάθε φορά. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, η έμπνευσή μου συνδέεται βαθιά με το φυσικό περιβάλλον μου, που ζωογονεί και χρωματίζει την κάθε μου μέρα. Τα δέντρα και οι ρυθμικές συσχετίσεις τους ήταν μια από τις πρώτες εμμονές, που άνοιξε τον δρόμο σε μια πιο αφαιρετική προσέγγιση. Η θάλασσα και οι ατέρμονες αποχρώσεις της είναι μια από τις πιο τελευταίες μου εμμονές, καθώς τα τελευταία χρόνια ζω δίπλα στη θάλασσα.

Αν και η ζωγραφική μου προσέγγιση αλλάζει με τα χρόνια, όπως αλλάζω κι εγώ, υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες που διαμορφώνουν τη βάση του έργου μου. Πάντα αναζητώ την 

αρμονία της σύνθεσης και των χρωμάτων, πάντα τείνω προς την αφαίρεση, προς καθαρές 

φόρμες που αναδίνουν διαύγεια, απλότητα, και ρυθμό. Σημαντική είναι η μετάδοση της 

αίσθησης του φωτός, ακόμα και στα πιο σκοτεινά έργα. Συνήθως τα έργα μου εκφράζουν μια διαλογιστική διάθεση και στοχεύουν στην ενεργοποίηση αντίστοιχων συναισθημάτων."


Ζένια Δημητρακοπούλου, 2017


 

“Τα ζωγραφικά έργα της Ζένιας Δημητρακοπούλου ενεργοποιούν την ικανότητά μας να βλέπουμε και να ερμηνεύουμε. Βασισμένα σε μια καθαρά λυρική αίσθηση, αποκαλύπτουν μια ασυνήθιστη ευαισθησία. Η απαλότητα των χρωματικών συνδυασμών και ο τρόπος που τους χρησιμοποιεί μας δείχνουν σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της και το ενδιαφέρον της να εκφράζει τα συναισθήματά της.” 


José Roberto Moreira, γκαλερίστας και επιμελητής (Colorida Art Gallery, Λισαβόνα, Πορτογαλία), 2016 

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Δρ. Δημητρακοπούλου Ευγενία (Ζένια) είναι εικαστική καλλιτέχνις και εκπαιδευτικός τέχνης που ζει στην Αθήνα.

Σπούδασε αρχικά Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο (MSc in TransportImperial College, υπότροφος Ευγενιδείου ιδρύματος).

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (στο Α΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, 1997-2003, με καθηγητή τον Δ. Μυταρά, καθώς και τους Ζ. Αρβανίτη, Α. Αντωνόπουλο), όπου και παρακολούθησε και κύκλους μαθημάτων Διδακτικής της Τέχνης, Φωτογραφίας, Ψηφιδωτού, Χαρακτικής και Γλυπτικής.

Ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική –Σχεδιασμός του Χώρου» στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., με κατεύθυνση «Σχεδιασμός –Χώρος –Πολιτισμός» (2004-2006). Θέμα μεταπτυχιακής εργασίας: «Η Γεωμετρική Δομή του Έργου του Vermeer: Ένα Ερμηνευτικό Κλειδί για την Κατανόηση του Έργου του».

Ολοκλήρωσε τη διδάκτορική της διατριβή με θέμα: «Οι Αρμονικές Συνθέσεις του Vermeer: Camera Obscura και Γεωμετρική Δομή, Συμβολισμός-Αλληγορία Και Νοηματοδότηση: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση», στην περιοχή Ιστορίας της Τέχνης του Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., με υποτροφία από τον Ε.Λ.Ε. (Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας του Ε.Μ.Π.)

Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στον Καναδά, στις Η.Π.Α., στο Χονγκ Κονγκ.

Παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής και διαλέξεις ιστορίας της τέχνης. 

        Εκθέσεις

2 Ατόμων:

 • Holland Tunnel Gallery Paros: "Rhythm & Color I", Paulien Lethen - Ζένια Δημητρακοπούλου, επιμ. Δρ. Ζένια Δημητρακοπούλου, Ιούλιος - Αύγουστος 2018 


          Ατομικές:

 • Colorida Art: Zenia Dimitrakopoulou, Λισαβόνα, Μάϊος-Ιούνιος 2016 
 • Coco-Mat: 'The Art of Living', Κηφισιά, Μάϊος-Ιούνιος 2016
 • Open CASE 303 (Center for Arts Science & Education): (mind)scapes, Μάρτιος-Απρίλιος 2015, επιμ. Ζένια Δημητρακοπούλου και Κατερίνα Παρθενίου (αρχιτέκτων)
 • Χώρος Τέχνης 24: "Εποχές", Αθήνα, Μάρτιος-Απρίλιος 2010, επιμ. Ζένια Δημητρακοπούλου και Ελισάβετ Σακαρέλλη 

Βιβλιογραφία

Ρογκάκος Μεγακλής (2010) Ζενια Δημητρακοπούλου: Εποχές, Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα (κατάλογος)

Ομαδικές:

 • Έκθεση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού: «Το παιδί και ο κόσμος του», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ιανουάριος 2020
 • Holland Tunnel Gallery Paros: "Rhythm & Color II"επιμ. Δρ. Ζένια Δημητρακοπούλου, Αύγουστος 2018
 • Holland Tunnel Gallery Paros: "Rhythm & Color I"επιμ. Δρ. Ζένια Δημητρακοπούλου, Ιούλιος - Αύγουστος 2018
 • KYO Gallery, Washington: THROUGH ART -RESIST AND RECOVERΜάϊος - Σεπτέμβριος 2018
 • Holland Tunnel Gallery Paros: "Art & Jazz", επιμ. Δρ. Ζένια Δημητρακοπούλου, Ιούλιος - Αύγουστος 2017
 • Ορίζοντας Γεγονότων«Το Μουσείο του Μέλλοντος» μέρος Β'  «ΤΩ ΑΓΝΩΣΤΩ ΘΕΩ», Νοέμβριος 2012 (κατάλογος)
 • 1η Biennale Τεχνών της Σαντορίνης: The Past. History, Time, Memory and Nostalgia, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2012
 • Ορίζοντας Γεγονότων: Ουτοπία 3 «Αρχιτεκτονική του Ονείρου», Μάϊος-Ιούνιος 2012 (κατάλογος)
 • Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων: «Εικόνα Χώρος Δράση 2», Τεχνόπολις, Γκάζι, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008 (κατάλογος)
 • Alpha Trust: «Γενέθλιος Τόπος», Μουσείο Μπενάκη, επιμ. Ίρις Κρητικού, Νοέμβριος 2007 (κατάλογος)
 • Ενδέκατη διοργάνωση ART ATHINA–Συνάντηση σύγχρονης τέχνης, Γκαλερί Σελήνη, Μάϊος 2004 (κατάλογος)
 • Χώρος Περί Τεχνών: «Μάσκες-Προσωπεία ως Αντικείμενα ή ως Σύμβολα», επιμέλεια Ι. Κρητικού, Φεβρουάριος 2005 (κατάλογος)
 • 9ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών: "δια-ροές" στους σταθμούς του Μετρό Αθήνας, Φεβρουάριος 2006
 • Eκθεσιακός χώρος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών «Το Εργοστάσιο», ‘Απόφοιτοι 2002-2003’, Απρίλιος 2004 (κατάλογος)
 • 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων "e-φως": LOOKOUT, Σεπτέμβριος 2003